Torsbo IF

Några små intressanta berättelser om olika händelser i Torsbo IF:s historia

Om allt som jag kommer att skriva i följande berättelser är fullständig sanning kanske vissa tvivlar på, men inte tror ni väl att gamla hederliga fotbollsspelare från Torsbo skulle ljuga? Men visst, var och en får tro vad man vill.

När Olle Backlund inte ville att det skulle bli hörna

Denna första story fick jag till mej av Mats Toresson. Om han hade upplevt det själv eller om nån annan legendar var vittne till händelsen vet jag inte. Men det kvittar, för den är lika imponerande oavsett.

Olle Backlund är huvudpersonen i denna berättelse.

En underbar ljummen försommarkväll på den idylliska Skogsvallen i en dramatiskt avgörande match för Torsbo IF:s b-lag inträffade vad som skulle bli väldigt avgörande för laget.

Vegby SK var motståndare och en seger för Torsbo i denna match skulle definitivt säkra seriesegern i 1941/42 års serie.
Mycket spända nerver fanns på planen denna kväll och när dessutom motståndarlaget var ett av dom allra
största ärkerivalerna ökades känslorna förstås extra mycket.
Försiktigt spel hela första halvlek där Vegby som inte hade nån egentlig press på sej skapade dom få chanser som fanns. 0-0 var alltså halvtidsresultatet.

Men efter att i paus bestämt sej för att inte hålla tillbaks anfallsglädjen som ju var Torsbo IF:s kännemärke och att en förlust inte skulle vara en katastrof så kom ett helt annat Torsbolag ut i andra halvlek.
Det tog dock ända till minut 34 in på andra halvlek innan Tage Hermansson stänkte in 1-0 för Torsbo!
Nu blev det dock lite mer avvaktande spel igen och det böljade fram och tillbaks med småchanser på båda håll.
I slutminuterna pressade Vegby på ganska rejält och skapade en hel del , men Johansson i Torsboburen tog det som behövdes. Det var nu som Olle Backlunds insats blev aktuell och det som räddade både segern i matchen och seriesegern.
Vegby kom i en snabb kontring och ett stenhårt inlägg från högerkanten såg ut att hitta perfekt till Vegbycenterns panna och därmed stor risk för mål. Men Olle tog fram alla krafter han hade för att komma först till bollen trots att han var hårt pressad av en annan motståndare som också hade full fart mot Torsbos mål. Olle kände att han inte skulle kunna nicka bort bollen, men också försöka undvika att nicka bollen till hörna som ju skulle betyda ytterligare en chans för Vegby att kvittera.

Många tankar hinner faktiskt rulla runt i skallen på kort tid ibland.

Till sist i det slutgiltiga definitiva ögonblicket tog Olle det avgörande beslutet, han nickade det stenhårda inlägget i ribban! vilket gjorde att bollen fick en rejäl rekyl ut på planen igen och startade en motkontring för Torsbo där Tage Hermansson till slut med sekunder kvar och helt fri med målvakten kunde göra sitt och lagets andra mål som förgyllde den redan underbara försommarkvällen ännu mer.

Torsbo IF:s b-lag hade vunnit sin första serieseger.

MVH!  Göran Andersson