Embryot till Gällstads Allmänna Idrottssällskap

Utdrag ur en intervju med Helgo Ekdahl.

–        1946 hade vi kommit igång med lite fotboll och vi höll till på Reinhold Svenssons tegar. Vi skramlade ihop ett lag, mest pojkar från fabriken (AB Henrik Gustafsson) och jag minns att vi spelade (en match) mot Säm. Vi fick avsluta matchen i förtid då den enda boll vi hade gick sönder. Planen var inte så stor, så vi hade nog inte fullt lag, men detta var begynnelsen av GAIS.
En episod jag minns var när man hade skramlat ihop ett lag uppe i Boarp och vi spelade mot dem på en stubbalycka borta vid Frötorpet (Fröatorpet). När Boarp gjorde en utspark tog bollen i en stubbe och studsade tillbaka in i eget mål. (Jfr Lassalyckan idag). Boarp ville inte räkna det som mål, men det tyckte vi. Då sprang en av deras spelare hem och grät.
Så småningom erbjöds grabbarna en klövervall på Berga gård av den stora arbetsgivaren i Gällstad, Henrik Gustafsson, och detta kom att bli Bergavallen, GAIS första hemmaplan. Än i dag kan man se ”spåren” efter planen, om man vet var man ska leta. Den ligger en chip ifrån väg 157 vid krönet av backen upp mot Ulricehamn.

Lars-Erik Göthager