Arsenal FC på Åvalla

Jubileum för Englandsbesök på Åvalla

 Vi närmar oss datum för 25 års jubileum av Gällstads AIS möte mot Arsenal FC på Åvalla. Den 27/ 7 1995 är en minnesvärd dag som skapat outplånliga minnen hos Gällstadsborna i allmänhet och hos fotbollsintresserade i synnerhet.

Äventyren med möten med brittiska ligalag började redan 1990 med Watford FC, 1992 med Southampton FC och fortsatte även efter Arsenal FC med möten mot Leeds United, Reading FC och Aston Villa FC.

Arsenals två nyförvärv 1995 som skapade rubriker var David Platt och framför allt Dennis Bergkamp. Det gav mängder av spaltmeter och utrymme i brittisk press likaså. 1995 var det inte allmän tillgång till internet, men vi krävdes på at fixa direktledningar till tidningsredaktioner i England och löste även det.

GAIS fick spela i sina blå reservställ då Arsenal ju också har rött i sitt ordinarie hemmaställ och det var aldrig tal om att de skulle ta till sitt gula bortaställ.

Förstärkningarna i GAIS bestod av Glenn Hysén och Niclas Petersmo. Arsenals trupp innehöll många respektingivande namn, se här:

David Seaman, Vince Bautram, Lee Dixon, Nigel Winterburn, Stephen Morrow, Tony Adams, Martin Keown, Andy Linigham, David Hillier, John Jensen, Ray Parlour, Eddie McGoldrick, Alan Smith, Glenn Helder, Paul Merson, John Hartson, Ian Wright, Dennis Bergkamp, David Platt. Manager Bruce Rioch.

Grunden till alla dessa besök från England är GAIS samarbete med Sports Internation, Kungsbacka, som specialiserat sig på att arrangera träningsläger för engelska lag. Orsaken till att lagen förlade sina läger till Sverige var till stor del att de här fick vara ifred från sina ibland lite påträngande fans. Efter att GAIS tagit emot Aston Villa, visade det sig vara omöjligt att klara de enorma ersättningarna som lagen kom att kräva för att visa upp sig.

Som alla förstår finns det mycket mer att berätta om englandsbesöken, från stort till smått, men för den här gången får vi nöja oss med detta.

Fotbollsåret 1995 slutade med att GAIS återigen tog steget upp i division 4.

Lars Erik Göthager