Så startade Södra Vings IF

Från vall i Torp till Slottsvallen

Text Henry Asp och Sven-Gunnar Engvall

De första fotbollsmatcherna mot andra lag spelades enligt Curt Sigurdson på en klövervall vid gården Torp någon gång i början på 1930-talet. När föreningen bildades 1931, blev en av de första åtgärderna att skaffa en plan, för att man skulle kunna delta i en etablerad serie. Den planen hittade man i Aspanäs. Anledningen att man valde just denna plan var nog, att det bodde ett tiotal pojkar i närheten, som ville spela fotboll och fick göra det på en obrukbart men ganska plant område inte långt från sjön, nedanför gården där Lundgrens nu bor. Pojkarna var bl.a. tre bröderna Svensson från Lottenborg, Folke Öman, och hans bröder i Aspanäs samt Gustaf och pojkarna från Lida. Det gick bra i flera år, men i slutet av 30-talet var underlaget så dåligt, att motståndarna vägrade att åka dit och spela.
Godsägare Gustaf Franzén ställde då marken, där Slottsvallen nu ligger, till SVIF:s förfogande. Under tiden, fram till att Slottsvallen kunde tas i bruk, spelade man, en kortare period, på en plan bakom ladugården på Vings Gård.
Om detta har ”Ingemar i Änga” berättat:
-Där fick vi byta om i lagårn.
– Ja det var ju bra, för där fanns väl vatten, så ni kunde tvätta er efteråt.
– Tvätta os! utbrast Ingemar förvånad. Nej det var ingen som gjorde!
Ingemar berättade också om Torsten Dehlin, att han skulle kunna bli riktigt bra i fotboll:
– men, säjer Ingemar, när klockan blev sex, var han tvungen att ta cykeln och åka hem och mjölka och det blir man ju inte bättre i fotboll.

Detta var en del av de första åren för Södra Vings IF