Hoppa till sidans innehåll

Följ sidan "Föreningar i Sämbyn"

Fyll i namn och e-postadress nedan för att följa denna sida. Ett e-postmeddelande kommer då att skickas till dig när något nytt publiceras på sidan.

Föreningar i Sämbyn


Föreningar i Sämbyn

 Fritt saxat ur en skrift av Arne Johansson om Sämbyn. För läsarnas orientering räknas alltså Sämbyn från Fiskaregården och Kvastbacken i söder till och med Fiskaregården i norr inklusive Björkbacken och Lundås. Hoppas det ger lite ledning.

 Under rubriken föreningar i Sämbyn nämns i första hand Simsällskapet Sälen bildad 1941-06-04. Från början var det framför allt simning på programmet, men snart dominerade bandyn med väldigt stora framgångar. Enligt gamla protokoll hade föreningen även friidrott, orientering, terränglöpning, skidtävlingar samt någon cykeltävling på programmet.

 SS Sälen stod för uppgiften att lära ungdomar att simma, då det inte fanns någon annan undervisning.

 Bandy spelades i alla år med uppehåll i slutet av 1940-talet, men återupptogs i början av 1950-talet och 1954 vann man den första serien som hette Västra Centralserien. Vegby (SK?) hade också bandy och spelare från Säm spelade där men 1953 gick de över till SS Sälen och några Vegbypojkar spelade då i SS Sälens B-lag.

 Det var bra vintrar på den tiden och när Sämsjön inte hunnit frysa till, så spelade man på Iglasjön och Gärdbo damm. Inte så starka isar men det spelades ändå. På kvällarna efter arbetet tränade man under mycket enkla förhållanden. ” vi ställde upp 4 – 5 motorcyklar med motorn igång och ljuset på. De ställdes i en lång rad och sedan spelade vi i ljuskäglorna där”.

 Ekonomin klarade man med hjälp av lotterier och diverse evenemang. Vid jullotteriet var första vinsten en hel gris och andra och tredje kunde vara parter.

 Fotbollen var en stor sport för sämborna och man spelade i Vegby Sportklubb. På 1990-talet spelade tre sämgrabbar i Gällstads AIS. På tidigt 1950-tal var det träning för sämborna på Stomdals lycka och det var samling på måndagskvällarna. En annan kväll i veckan var det träning på Ekvallen i Vegby. Tre spelare som tränat på Stomdals lycka har nått allsvenskan, två av dem har spelat i svenska landslaget och en har till och med varit uttagen till VM-truppen och deltog i Mexiko.

Arnes Johanssons skrift i sin helhet kommer att finnas i arkivet hos Ulricehamns Idrottshistoriska Sällskap för fördjupning.

 Urvalet är gjort av Lars Erik Göthager med tillstånd av Arne Johansson.

Inga nyheter är skapade

 Välkommen som medlem i vårt nystartade sällskap.
Som medlem,
förutom den trevliga gemenskapen,
får du fyra nummer per år av den fina WI-tidningen. 
Här kan du se tidigare utgåvor av tidningen.

Medlemsavgiften är 150 kr och betalas via BG 858-9657 eller Swish 123 215 55 05

Även idrottsföreningar kan bli medlemmar - avgiften är då 300:-

 Besök sedan 190621

Postadress:
Ulricehamns Idrottshistoriska Sällskap
Djäknevägen 9
523 33 Ulricehamn

Kontakt:
Tel: +46707753112
E-post: hakan.kannius@gmail....

Se all info